fbpx

Torstaiaamuna 24. helmikuuta käännettiin maailmanhistoriassa uusi sivu. Euroopassa alkoi sota.

Lappilaisten yritysten liiketoiminta Venäjälle on pienentynyt vuosien saatossa. Liiketoiminnassa käänteentekevä hetki oli Krimin valtaus vuonna 2014 ja sitä seurannut pakotteiden aalto. Lappilaisten yritysten onneksi Venäjä-riippuvaisuutta on johdonmukaisesti vähennetty. Toki on täydellisen harmillinen tilanne, että suuren rajanaapurimme osalta yritysyhteistyön ovet sulkeutuvat nyt lopullisesti.

Sota on itsessään anteeksiantamattoman julma teko. Tapahtumat kuitenkin kokonaisuudessaan muuttavat sitä, minkälaiset maailmanpoliittiset asemat seuraavaksi otetaan. Lopputuloksesta voin sanoa vain sen verran, että sodan aloittamisella Venäjä ajaa itsensä yksinäiseen nurkkaan, jossa liittolaiset pian loppuvat.

Lapin kauppakamarin ja Lapin yrittäjien tekemän kyselyn mukaan sodan vaikutukset yrityskenttään näkyvät kahdella tavalla. Välittömiä vaikutuksia kärsivät ne, joilla on meneillään olevia hankkeita Venäjän kanssa, vientiä tai tuontia, tai logistiikkaa Venäjän kautta.

Välillisiä vaikutuksia kärsivät kaikki: energianhinnan kallistuminen, komponenttien ja raaka-aineiden saatavuuden heikkeneminen, logistiikan kallistuminen edelleen tai jopa mahdollinen taantuma vaikuttavat koko elinkeinoelämään.

Kyvykkyydestä varautua tuli jo koronan aikana yrityksille valtti, mutta nyt tuo kyvykkyys entisestään korostuu. Olemme jäsenyritystemme tukena tässä muutoksessa, välitämme teille tarvittavaa tietoa ja pidämme yllä tilannekuvaa elinkeinoelämästä.

Liisa Ansala

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja 

 

Ps. Avun tarve Ukrainassa on suuri. Pulaa on niin taskulampuista, peitoista kuin hyvin säilyvästä ruuasta. Keskuskauppakamari on organisoinut kauppakamareiden käyttöön lahjoitusväylän, jolla apu menee perille nopeasti ja luotettavasti. Jos yrityksesi ei ole vielä antanut lahjoitustaan Ukrainan hyväksi, nyt on oikea hetki auttaa. Lahjoituksen voi tehdä niin tuotteina, kuin rahana. Ohjeet saat ottamalla yhteyttä minuun.

 

Siirry sisältöön