fbpx

Lapin kauppakamarin valiokunnat käynnistivät syyskauden yhteiskokouksella Kemissä. 

Näkymät nyt ja kohti vaaleja

Pohjois-Suomen ja Lapin suhdannetilanne on ollut viime aikoina monia muita alueita parempi ja viennin vahva veto on näkynyt esimerkiksi siinä, että Lapin kauppakamarin vahvistamien vientiasiakirjojen määrä on kasvanut, kun lähes kaikissa muissa kauppakamareissa vastaava on ollut laskusuunnassa.

Teollisuudessa on vahva vuosi meneillään, mutta tulevaisuutta haastava ennustaa. Logistiikassa on häiriöitä, energian ja polttoaineen kustannukset ovat pian karkaamassa käsistä. Rajakaupassa tehdään nyt koronakriisin väistyttyä ennätysvuotta. Matkailun tuleva talvikausi lupaa hyvää, monin paikoin voidaan rikkoa aiempia ennätyksiä. Kaivostoiminnassa alaa huolettaa nyt sääntelyn uudistukset, jotka tuovat epävarmuutta kehittämiseen.

Lapin elinkeinorakenne suojaa meitä hieman, mutta suhdanneodotukset ovat selvästi laskevat. Logistiikan häiriöt, energian korkeat kustannukset ja yleinen inflaatio aiheuttavat päänvaivaa, taantuman merkkejä on ilmassa. Osaavan työvoiman saatavuuden osalta tilanne ei ole kohentunut.

Tilannekuvan jälkeen keskusteluissa siirryttiin vahvasti tulevaisuuteen. Kauppakamarin matkailuvaliokunnan ja kaivosvaliokunnan jäsenet pitivät yhteiskokouksen, ja muissa ryhmissä käytiin keskusteluja ensi keväänä tulevista eduskuntavaaleista. Lapin elinkeinojen tärkeisiin teemoihin kuuluu ainakin osaavan työvoiman haasteet, investoinnit väyliin ja liikenteeseen, vihreän siirtymän edistäminen ja pohjoinen rajat ylittävä kasvu.

 width=

Elinkeinolähtöisempää älykästä erikoistumista maakunnassa

Jokaisella alueella Euroopassa tule olla älykkään erikoistumisen strategia, niillä ohjataan vahvasti esimerkiksi EU:n aluekehitysrahojen suuntaa.

Lapissa tehdään parhaillaan strategiapäivitystä, ja nyt tavoitteena on saada elinkeinojen ja yritysten näkökulma aiempaa paremmin erikoistumisen pohjalle. Lapin liitto vastaa strategian laatimisesta ja Lapin kauppakamari kokoaa elinkeinon näkemyksen osana Kasvua älykkäästä erikoistumisesta -hanketta (EAKR).  Innovaatiot energiassa, liikenteessä ja liikkumisessa sekä luonnonvarojen monipuolisessa kestävässä käytössä korostuvat Lapin elinkeinojen näkemyksissä. Nämä tukevat vihreän siirtymän toteuttamista.

Siirry sisältöön