fbpx

Arvoisat Lapin kauppakamarin jäsenet ja uutiskirjeen tilaajat. On ilo olla osa kauppakamarin osaavaa tiimiä ja olen erittäin innoissani päästessäni palvelemaan lappilaista elinkeinoelämään. Aloitan perehtymisen työhöni 1.6. ja Timon eläköityessä astun puikkoihin virallisesti 1.7. alkaen. 

Kuntavaaleissa määritetään kuntien vetovoiman suunta 

Terve kuntatalous ja vetovoimaiset kunnat edistävät myös yritysten mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä. Yritysten näkökulmasta kuntien palveluprosessien sujuvuudella, avoimella viestinnällä, houkuttelevuudella ja esimerkiksi hankintatoiminnalla on merkitystä.  

Kesäkuussa 2021 järjestettävät kuntavaalit näkyvät myös Lapin kauppakamarin työssä. Kauppakamareiden yhteiset kuntavaaliteesit “Ratkaisuja kunnille” löytyvät tästä linkistä.

EU edunvalvonnan painoarvo kasvaa entisestään 

Edunvalvonta Euroopan Unionin suuntaan on ollut kauppakamarin keskeistä toimintaa jo vuosia. Tulevaisuudessa tämän työn painoarvo kasvaa entisestään. Euroopan unionin toimet ilmastonmuutoksen hillinnässä tulevat vaikuttamaan niin yritysten kuin yksityishenkilöiden elämään. EU:n “Green Deal”, eli vihreän kehityksen ohjelma on asia, joka jokaisen yrityksen pitää ymmärtää. Sen avulla EU:n alueella siirrytään kohti vihreää ja kestävää taloutta. 

EU-taksonomian avulla rahoitus- ja investointikohteet priorisoidaan jatkossa ilmasto- ja ympäristöystävällisyyttä painottaen. Ensivaiheessa taksonomia koskettaa suuria pörssiyhtiöitä, mutta tulevaisuudessa se tulee varmasti laajenemaan muuhunkin elinkeinoelämään. 

Unionin päästökauppajärjestelmän uudistamisen osalta Suomessakin saatiin jo esimakua: merikuljetusten liittäminen päästökauppaan aiheuttaisi Suomen varustamoille jopa puolen miljardin euron lisäkulut, joille ei ole ainakaan vielä kehitetty kompensaatioita. Suomen ulkomaankauppa nojaa lähes kokonaisuudessaan merikuljetuksiin. 

Euroopan unionin 750 miljardin euron elvytyspaketista käydään nyt kova vääntö. Vääntö on sinällään ymmärrettävä, koska kansanedustajien tulee pohtia Euroopan unionin kehittymistä ja integraation syvenemistä, sekä suomalaisten veroeurojen käyttöä. Pohdinnassa ei kuitenkaan saisi hämärtyä todellisuus siitä, että EU on talouden ja kauppapolitiikan keskeinen näyttämö. 

On totta, että tukipaketti on poikkeuksellisen laaja, mutta poikkeuksellinen on ollut myös koronapandemia. Suomen kannalta keskeistä on, että osuutemme tukipaketista käytetään Suomea tehokkaasti palauttaviin toimiin, kuten liikenneinfran hankkeisiin. 

Ennen tukipaketin varmistumista kuitenkin tarvitaan selkeitä päätöksiä kansainvälisen matkailun avaamisesta ja maahan pääsyn edellytysten määrittämistä, jotta Lappi ei menetä kilpailukykyään kansainvälisen matkailun kentällä. Nykyinen epätietoisuuden tilanne on kestämätön. 

Liisa Ansala, Lapin kauppakamarin tuleva toimitusjohtaja 

Siirry sisältöön