fbpx

Euroopan unionin merkitys ulottuu paljon taloudellisia hyötyjä syvemmälle. Geopoliittisten jännitteiden ja turvallisuusuhkien aikakaudella EU:n rooli turvallisuuden takaajana on entistäkin tärkeämpi.

Sunnuntai on europarlamenttivaalien varsinainen äänestyspäivä.

EU on paljon enemmän kuin pelkkä taloudellinen sisämarkkinaliitto. Sen rooli kattaa laajemmin myös sosiaalisia ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Geopoliittisten jännitteiden ja uudenlaisten turvallisuusuhkien aikakaudella EU:n rooli turvallisuuden takaajana vahvistuu entisestään.

USA:n presidentinvaalit ja USA:n kiristyvä sisäpoliittinen tilanne on johtanut siihen, että Suomi ei voi luottaa pelkän NATO-jäsenyyden tuomaan puolustukselliseen turvaan. USA:n tuki Ukrainalle horjuu. Vahvan oman puolustuksen ja Naton rinnalle on kasvatettava eurooppalainen puolustusjärjestelmä.

Euroopan on siis ryhdistäydyttävä omassa puolustuksessaan. Tämän viestin Suomelle toimitti myös Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raikin Pohjoisen ja Itäisen Suomen ohjelmien avaustilaisuudessa Helsingissä 30.5.

Eurooppa on pyrkinyt vastaamaan esimerkiksi vahvaan Kiina-riippuvuuteen strategisen autonomian aloitteilla. Sisämarkkinan kannattavuutta parannetaan hiilitullimekanismilla ja USA:n yritystukikilpailuun on vastattu höllentämällä omia yritystukisääntöjä. Tämä höllennys ei tosin ole ollut pienen kansantalouden, Suomen, näkökulmasta hyvä ratkaisu.

Seuraavan askeleen on oltava EU:n yhtenäinen puolustus. Unionilla on oltava yhteinen puolustusbudjetti, jolla voidaan investoida varautuen nykyuhkiin tehokkaasti ja yhtenäisesti. Olivatpa uhat sitten rajalla tapahtuvaa hybridivaikuttamista, kyberuhkia tai jäsenmaiden autonomian horjuttamista.

Venäjä ei saa voittaa sotaa Ukrainassa. Tämä on tärkeää myös yritysten näkökulmasta, jotta voisimme jatkossa paremmin luottaa sopimuksiin ja demokratiaan pohjaavien yhteiskuntien toimintaa. Vakaassa ympäristössä on yritysten hyvä toimia.

EU:n taloudellinen tuki ja ohjaus kohti oikeusvaltioperiaatteita on omiaan vakauttamaan Euroopan unionia kriisien varalta ja vähentämään turvallisuusriskejä. Perusarvot, kuten demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate, muodostavat EU:n turvallisuusstrategian perustan.

 

Liisa Ansala
toimitusjohtaja
Lapin kauppakamari

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala
Siirry sisältöön