fbpx

Suomalaisella kiinteistöalalla kaikkein vaativimpia arvonmäärityksiä tekevien auktorisoitujen kiinteistöarvioijien (AKA) määrä kasvoi 15 arvioijalla. AKA-arvioijien asiantuntemusta kiinteistöjen arvonmäärityksessä käytetään etenkin vaativissa kohteissa tai erityistä puolueettomuutta edellyttävissä tehtävissä kuten riitatilanteissa.

Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan vaativan AKA-kokeen läpäisi 15 kokelasta 23:sta. Uusia arvioijia saatiin kahdeksalle kauppakamarialueelle ympäri Suomea, mutta ei Lappiin.

“Lapin maakunnassa on tällä hetkellä neljä auktorisoitua kiinteistöarvioijaa, kolme maa- ja metsätalouskiinteistöauktorisoitua ja yksi asuntoauktorisoitu. AKA-asiantuntemusta tarvitaan jatkuvasti haastavimpien kohteiden arvioinneissa, vakuusarvioinneissa, tilinpäätöksissä, vuokrauksissa sekä osituksen ja perinnönjaon yhteydessä”, sanoo varatoimitusjohtaja Taija Jurmu Lapin kauppakamarista.

Kokeella varmistetaan alan paras osaaminen

“Kokeeseen pääseviltä edellytetään arviointitehtäviin soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai muuta hyväksyttäväksi katsottavaa koulutusta sekä lisäksi vähintään kolmesta viiteen vuoteen työkokemusta arviointialalta”, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Auktorisointeja voidaan myöntää kolmella eri osa-alueella: asuntoauktorisoinnissa, maa- ja metsätalouskiinteistöauktorisoinnissa sekä yleisauktorisoinnissa. Yleisauktorisointi kattaa edellä mainittujen kohteiden sekä toimitilojen lisäksi myös erityiset arviointikohteet, kuten esimerkiksi huoltoasemat, laskettelukeskukset ja kylpylät, hotellit sekä julkiset rakennukset, kuten kirkot ja koulut.

Suomessa toimii yli 200 AKA:a, jotka tekevät vuosittain noin 5000 kappaletta AKA-arviokirjoja. Arvioitavia kohteita näihin arviokirjoihin sisältyy vieläkin enemmän, koska osa arviokirjoista sisältää useita kohteita.

“Kun kyseessä on haastava kohde, kuten liikekiinteistö, hotelli tai golfkenttä, saa kokeneelta ja puolueettomalta AKA-arvioijalta taatusti asiantuntevan arvion kohteen arvosta. Palveluja voivat hyödyntää niin kuluttajat, yhteisöt kuin yritykset”, Harju kertoo.

“Kannustan pätevyyskriteerit omaavia kiinteistönvälittäjiä Lapissa hakemaan kokeeseen. Tarve nyt on erityisesti yleisauktorisoinnin ja asuntoauktorisoinnin puolella. Lapin matkailu on vahvassa kasvussa ja investointeja tulossa, mikä osaltaan vilkastuttaa kysyntää kiinteistöarvioinneissa”, toteaa Jurmu.

Lisätietoa:

Taija Jurmu, Lapin kauppakamari, p. 040 510 8889, taija.jurmu@chamber.fi

Raisa Harju, Keskuskauppakamari, p. 050 554 2683, raisa.harju@chamber.fi

http://kauppakamari.fi/kiinteistoarviointi/

Hyväksyttyjen nimet: http://kauppakamari.fi/koulutus-tutkinnot-kokeet/aka-ja-khk/uudet-aka-kiinteistoarvioijat/

 

Siirry sisältöön