fbpx

 

LAPIN KAUPPAKAMARI: LAPIN RAJANYLITYSPAIKKOJEN AUKIOLOAIKOJEN RAJOITTAMISELLA HALLAA ELINKEINOELÄMÄLLE

Rajavartiolaitokselle asetettujen säästötavoitteiden myötä uhattuna ovat muun muassa Rajajoosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen aukioloajat. Lapin kauppakamari vaatii, että hallituksen tulee välittömästi perua edellisten hallitusten linjaus ja turvata vähintään nykyiset aukioloajat. 

Rajajoosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen aukiolon supistaminen vaikuttaisi suoraan myös tullin toiminnan laajuuteen ja palveluihin. Aukiolon rajoittamista ei voi perustella vähentyneellä rajanylitysten määrällä, mikä johtuu poliittisista ja taloudellisista kriiseistä.

– Kaikki kriisit loppuvat aikanaan ja nyt hiljentynyt talousyhteistyö Suomen ja Luoteis-Venäjän pohjoisosien, kuten Murmanskin alueen kanssa viriää uudelleen. Venäjän talouden noustessa myös ostosmatkailuun liittyvät rajanylitykset nousevat vähintään entiselle tasolle, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

– Rajanylityspaikkojen vähintäänkin nykyisen laajuista aukioloa tarvitaan myös tavaraliikenteen tarpeisiin. Murmanskin alueen vahva kaivosteollisuusklusteri kuljettaa yhä enemmän kaivosteknologiaa ja siihen liittyvä varaosia ja muita tarvikkeita Suomen ja Lapin kautta. Sallan rajanylityspaikan merkitys on erittäin tärkeä pääosin Kuolan niemimaan eteläosissa sijaitseville yhtiöille sekä myös alueella toimiville suomalaisyrityksille, jatkaa Rautajoki. – Aukioloaikoja harkittaessa huomiotta ei voi jättää, että Kuolan niemimaalle on tulossa lähivuosina noin 2,5 miljardin arvoisia uusia investointeja. Kaikki nämä hankkeet lisäävät lähivuosina henkilö- ja tavaraliikennettä sekä Rajajoosepin että Sallan rajanylitysasemilla.

Lapin kauppakamari vastustaa Rajajoosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen aukioloaikojen rajoittamista. Suomen hallituksen tulee mahdollistaa tärkeä itärajan lisävalvonta muuttuneen tilanteen edellyttämällä lisärahoituksella, jotta Rajavartiolaitoksen toiminnan muutokset voidaan toteuttaa taloudellisen yhteistyön kärsimättä.

Lisätietoja: Timo Rautajoki, p. 040 5511 289

Siirry sisältöön