fbpx

Kiinalaisen energiayhtiö Kaidin biojalostamohanke on koko Suomelle tärkeä positiivinen uutinen vaikeassa taloustilanteessa. Kaivattu ulkomainen investointi vaatii nyt jos koskaan sitä, että Suomessa on tehtävä kaikilla tasoilla tarpeelliset uudistukset ja niitä koskevat päätökset. Nousu on mahdollinen ja viimeistään tämä uutinen on sen käynnistänyt.

Investointi tulee Kemiin, Lappiin, Suomen viralliselle arktiselle alueelle. Kiinalaisyhtiön hanke vahvistaa visiota Lapista kiinnostavana kansainvälisenä investointikohteena. Arktisen alueen investoinnit ovat muutakin kuin öljyä, kaasua ja malmeja. Kaidin hanke on merkittävä myös siksi, että se on ensimmäinen suuri kiinalaisinvestointi Suomeen ja se tukee myös Suomen hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan bioenergian kehittämistä.

Hanke vahvistaa myös Kemi-Tornio -alueen asemaa kansainvälisen vientiteollisuuden keskuksena. Jo tällä hetkellä alueen vientiteollisuuden liikevaihto on yli 4 miljardia euroa ja vienti noin 3.5 miljardia euroa. Kemi-Tornio alueen logistista asemaa tulee myös parantamaan Outokummun Tornion terästehtaan yhteyteen rakenteilla oleva LNG-terminaali.

Hankkeen vaikutukset työllisyyteen heijaistuvat puunhankinnan kautta koko Lappiin. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös Lapin kunnossapito- ja teollisuuspalveluyrityksille sekä muille alihankintayrityksille. Hankkeen tulo Lappiin edistää myös muiden alueelle suunniteltavien hankkeiden toteuttamista mukaan lukien Kemijärvelle suunniteltu biotuotehanke. Lapin investoinneista hyötyy koko Suomi. Siksi Suomen pohjoista kilpailukykyä on syytä nopeasti vahvistaa kehittämällä mm. Lapin liikenneyhteyksiä.

Lisätietoja: Timo Rautajoki, toimitusjohtaja, p. 040 551 1289

Siirry sisältöön