fbpx

Suomen hallitus poisti 27.5. rajatarkastukset Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta rajayhteisön asukkailta. Hammerfestin kaupungin tartuntapiikin vuoksi Lapin aluehallintovirasto määräsi kaikille rajanylityspaikoille terveystarkastuksen 1.6. – 30.6. väliselle ajalle ja kumosi aiemman päätöksen rajayhteisön vapaasta rajanylityksestä. 

Nopeasti muuttuneet määräykset ovat aiheuttaneet runsaasti sekaannuksia rajanylityspaikoilla. Pohjoisesta saatujen tietojen mukaan tarkastuspisteiden aukioloajoista on ollut ristiriitaista tietoa, vaikka rajojen on virallisesti ilmoitettu olevan avoinna klo 9-21 välisenä aikana. Norjalaistietojen mukaan esimerkiksi Kilpisjärvellä on terveystarkastukset lopetettu jo klo 17, joten raja on ollut ilmeisesti vain nimellisesti auki klo 17-21 välisenä aikana. Ihmettelyä on myös aiheuttanut toisaalta THL:n suositus, jonka mukaan ”mikäli rajanylityspaikalla ei ole näytteenottomahdollisuutta, tulee testiin hakeutua matkustajan oleskelu- tai asuinkunnassa noin vuorokauden sisällä maahantulosta”. Tämän tulkinnasta esimerkiksi rajakaupan osalta ei ole olemassa minkäänlaista julkistettua virallista kantaa. Tilanteen sekavuutta ja toimivien ohjeiden puutetta osoittaa myös norjalaisilta usein kuultu kommentti, jonka mukaan rajan ylittäminen riippuu siitä, kuka sattuu olemaan silloin rajalla töissä. 

Viimeisimpien tietojen mukaan Norjan rajakunnissa on tällä hetkellä vain kolme tartuntatapausta. Sör-Varangerin (ilmaantuvuus 19,8) kunnassa tartuntoja on kaksi ja Nordreisassa (ilmaantuvuus 20,8) vain yksi. Myös Hammerfestin tartuntatilanne on saatu hallintaan jo muutama päivä sitten. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana tartuntoja on ollut vain 8 ja viranomaisten mukaan tartuntojen määrä on jo selkeässä alenemisvaiheessa. Naapurikaupungissa Altassa tartuntoja on ollut vuorokaudessa vain 2 ja tartuntojen leviämisvaara on kääntynyt selkeään laskuun. 

Edellä mainitun perusteella Lapin kauppakamari toteaa, että 30.6. saakka voimassa olevat määräykset ovat tällä hetkellä ylimitoitettuja ja rajayhteisön sekä erityisesti rajakaupan osalta sekavia ja yhteisön kanssakäymistä turhaan rajoittavia. 

”Poikkeusmääräykset tulisi välittömästi lopettaa ja palata aluksi käytäntöön, jonka mukaan rajayhteisön asukkaat voisivat ylittää vapaasti rajan. Lisäksi koronatartuntojen vähenemisen ja rokotusten lisääntymisen vuoksi Suomen tulisi nopeasti alkaa Norjan tapaan sallia rajanylitys kuntakohtaisten ilmaantuvuuslukujen perusteella. Tämä edistäisi liikkuvuutta alueille, joissa koronatilanne on rauhallinen” toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki. 

Lisätietoja

Timo Rautajoki
toimitusjohtaja
040 551 1289
timo.rautajoki@chamber.fi

Siirry sisältöön