fbpx

Lapin kauppakamarin ja Lapin yrittäjien yhteisellä kyselyllä kartoitettiin Venäjän aloittaman sodan vaikutuksia lappilaisiin yrityksiin ja elinkeinoelämään. Kyselyyn vastasi 139 yritystä.

***
Lappilaiset yritykset ovat tuominneet vahvasti Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Vaikka pakotteet sekä mahdolliset vastapakotteet aiheuttavat ongelmia liiketoiminnassa ja esimerkiksi Venäjän markkinoilta vetäytymisessä, yrityskentällä ymmärretään pakotteiden välttämättömyys. Pakotteiden käytännön vaikutuksista on hyvin tietoa saatavilla yrityksille.

“Venäjän käynnistämä sota on saanut yritykset arvioimaan uudelleen liiketoimintaansa Venäjällä. Suurimmalla osalla lappilaisista yrityksistä liiketoiminta Venäjällä on vähäistä, muutamaa yksittäistä yritystä lukuunottamatta” kertaa Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

“Sodan käynnistyminen on saanut yritykset etsimään vaihtoehtoisia raaka-aineita ja toteuttamaan omaehtoisia exit-strategioita Venäjän markkinalta. Exit-strategioiden perustana on riskien minimointi”, kertoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

Vaikutukset näkyvät yrityksissä suoraan ja välillisesti

Suurin suora vaikutus yrityksille on venäläistä alkuperää olevien raaka-aineiden korvaaminen vaihtoehtoisilla toimittajilla. Muutamia suurempia investointi- ja rakennushankkeita on peruttu.

Toiseksi mittavin vaikutus on liikenteessä ja logistiikassa. Venäjän kautta tavaroita kuljettaneet yritykset joutuvat hakemaan vaihtoehtoisia kuljetusreittejä. Aasian lentoliikenteen loppuminen vaikeuttaa myös tavaralogistiikkaa ja aasialaisten matkailijoiden kuljettamista. Pakotteiden vaikutukset näkyvät myös maksuliikenteen hankaloitumisena.

“Välilliset vaikutukset koskevat pääasiassa hintojen kallistumista. Raaka-aineiden hankinta vaihtoehtoisista paikoista nostaa hintoja, samoin energian ja vaihtoehtoisten logististen reittien hinnat ovat korkeampia. Yleisen taloustilanteen ja suhdanteiden heikkeneminen vaikuttaisivat yrityksiin laajalla rintamalla” jatkaa Ansala.

Matkojen peruutuksista ensimerkkejä

“Kyselyyn vastanneet kertovat myös tilanteista, joissa matkailusektorilla yksittäiset matkailijaryhmät tai matkanjärjestäjät ovat peruneet saapumisensa Lappiin. Sota lisää yleisesti epävarmuutta, eikä ole selvää vaikuttaako esimerkiksi Venäjän läheisyys mittavasti juuri Lapin matkailun vähenemiseen” kertoo Salo.

Matkailun osalta tilanne on kuitenkin erityisen herkkä. Lapin matkailu on käynnistynyt hyvin koronapandemian jäljiltä. Palautumisen pysähtyminen voi aiheuttaa laajempia ongelmia ja ajaa erityisesti matkanjärjestäjiä ahtaalle. Lisäksi matkustuksen käynnistyminen Aasiasta vaikeutuu erityisesti lentoyhtiöiden kiertäessä Venäjän ilmatilan. Finnairin mahdollisuuksilla järjestää korvaavia lentoyhteyksiä on suora vaikutus Lapin matkailuun.

Huomiota varautumiseen

Kehotamme jokaista jäsenyritystä pohtimaan, millä tavoin yritys on Venäjästä riippuvainen. Lisäksi on tärkeää varautua mihin tahansa poikkeustilanteeseen. Yleisesti varautuminen on tärkeää, ja jokaisen yrityksen tulisi suunnitella vaihtoehtoisia toimintamalleja erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin. Työnantajilla on myös mahdollista tehdä työntekijöitään koskevia henkilövarauksia yritysten kriittisten toimintojen toteuttamiseen myös poikkeusoloissa.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Liisa Ansala, liisa.ansala@chamber.fi, p. 044-5777 514
Toimitusjohtaja Pirkka Salo, pirkka.salo@yrittajat.fi, p. 0400-392 139

Siirry sisältöön