fbpx

Saunarekka paraatipaikalla Liverpoolissa. Kuva Niko Nenonen

Saunarekan toimitusjohtaja Niko Nenonen lupasi yhteisessä illanvietossa Käärijälle, että jos Käärijä valitaan edustajaksi Euroviisuihin, lähtee Saunarekka mukaan. Ja niin siinä kävi. Saunarekan viennissä käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet’ia. ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, jonka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi.

”Ihmiset olivat mennä järjiltään nähdessään Käärijä-saunarekan”, kertoo toimitusjohtaja Niko Nenonen Saunarekan lämpimästä vastaanotosta Euroviisuissa Liverpoolissa.

Saunarekka viihdytti viisukansaa kaupungin parhaalla paikalla. Ohikulkijat ottivat viikon aikana tuhansia kuvia, ja iso osa kiinnostuneista sai myös mahdollisuuden kokea aidon suomalaisen saunaelämyksen Euroviisu-hulinan ytimessä. Saunojia kävi noin 300, kuten Euroviisu-artisteja, median edustajia ja ulkomaalaisia ja suomalaisia viisufaneja.

”Saunarekan ympärille kasattiin viihtyisä Käärijä-corner, jossa yleisö sai ottaa kuvia Käärijä-valokuvausseinän kera. Ihmisvirta alueella oli loputon”, Nenonen kuvailee.

Idea tempauksesta syntyi viime syksynä.

”Sovimme illanistujaisissa Käärijän kanssa, että jos hänet valitaan Euroviisuihin, saunan täytyy lähteä mukaan. Mikäs siinä sitten – yhdet puheet kuten meillä päin sanotaan”, Nenonen naurahtaa.

ATA carnet väliaikaiseen vientiin

Saunarekka kulki Finnlinesin lautalla suoraan Helsingistä Iso-Britannian satamakaupunkiin, Hulliin. Hullista matka jatkui noin 200 kilometrin verran Liverpooliin.

Saunarekan väliaikaiseen vientiin käytettiin kauppakamareiden myöntämää ATA carnet -tulliasiakirjaa. Sen avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi.

Iso-Britannian EU-eron myötä tarvittiin myös muiden vientivaatimusten selvittelyä. Nenosen mukaan Keski-Suomen kauppakamari palveli ensi kertaa tulliasiakirjojen kanssa painivaa yritystä maltilla ja asiantuntevasti.

”Missään vaiheessa prosessia ei tuntunut siltä, että asian kanssa joutuisi yksin taistelemaan – päinvastoin. Ilman kauppakamaria ei oltaisi varmasti onnistuttu. Suosittelen kauppakamarin ulkomaankaupan asiakirjapalveluita ehdottomasti muillekin”, sanoo Nenonen.

***
Keski-Suomen kauppakamari
Viivi Sakkara
viestintäpäällikkö
010 322 2386
050 439 6170
viivi.sakkara@kauppakamari.fi

 

Kuvassa Saunarekan toimitusjohtaja Niko Nenonen vasemmalla ja Käärijä. Kuva Niko Nenonen

Kuvassa Saunarekan toimitusjohtaja Niko Nenonen vasemmalla ja Käärijä. Kuva Niko Nenonen

Siirry sisältöön