fbpx

Syksyn 2020 kestopuheenaiheeksi Lapissa näyttää ainakin toistaiseksi nousevan matkailun tuleva joulu- ja talvikausi. Kauppakamarin ja Lapin matkailuelinkeinon liiton elokuun loppupuolella matkailuyrityksille tekemän kyselyn tulokset ovat edelleen ajankohtaisia. Niistä viestittiin nopeasti Helsinkiin päätöksentekijöille niin Suomen hallitukseen, eduskuntaan ja myös medialle. Hallituksen ensimmäisten päätösten ja niiden tulkintojen perusteella viesti ei mennyt ensimmäisellä kerralla läpi. Ei mennyt myöskään Lapissa kehitetty esitys siitä, miten ulkomaan charterlennoilla saapuvat matkailijat pystytään hoitamaan ns. putkessa tartunnoitta kohteeseen, safareille ja lopuksi kotiin. Sosiaali- ja terveysministeriön johdon tiukat testi- ja karanteenirajoitukset sekä matkojen maksimipituudeksi määritelty 72 tuntia tekivät käytännössä varsinkin joululle tärkeät suorat charterlennot mahdottomiksi.

Kuluvan viikon alussa Levillä tai tarkemmin Könkään kylässä järjestetyssä ministerien ja Lapin matkailutoimijoiden tapaamisessa päästiin sitten vihdoin ”nostamaan ns. kissa pöydälle”. Paikalle saapuneet elinkeinoministeri Mika Lintilä ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari saivat tilannekatsaukset ja esittivät omat näkemyksensä. Kun reilu pari tuntia oli käyty avointa ja suoraa keskustelua, voitiin todeta, että matkailun synkältä näyttäneeseen tulevaisuuteen tuli pientä valonpilkahdusta. Viikonlopun aikana THL oli muuttanut testauslinjaustaan hyvin lähelle Lapista esitettyjä vaatimuksia. Ministerit kertoivat olevansa valmiit esittämään aiemmin tehtyihin päätöksiin uusia tulkintoja, jotka mahdollistaisivat ulkomaisten matkailijoiden tulon Lappiin. Joulun osalta tilanne on jo mennyt lähes ohi, mutta lopputalvi olisi pelastettavissa. Ministerien mukaan myös lisätukea on tulossa yrityksille.  

STM:n reaktiota tulkintojen muutoksiin epäiltiin, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kommentoi tilannetta samansuuntaisesti illalla Twitterissä. Ministeri Kiurun twiitti liittyi varsinaisesti siihen, että Suomen pitää luopua 22.11. mennessä Shengen-maihin kohdistuvista matkailurajoituksista. Sen mukaan Suomeen on mahdollista matkustaa myös ryhmissä EU:n ulkopuolisista maista, vaikka niissä olisi tartuntoja yli Suomen asettaman rajan. Matkailijoilta edellytetään luonnollisesti esimerkiksi lähtömaassa tehtyä tuoretta negatiivista koronatestiä. Lapin matkailutoimijat esittävät testausta heidän saapuessaan kohteeseen. Kyseeseen tulisi pikatesti, jonka tulos saataisiin lähes välittömästi. Näin testatut matkailijat voisivat keskittyä lomaansa keskimääräisesti 4 vrk kestävien matkojen ajan, eikä heitä tarvitsisi laittaa karanteesiin useaksi päiväksi. Hallituksen päätöksiä asiassa odotetaan jo tällä viikolla.

Shengen-maiden rajoitusten loppuminen selkeyttää toivottavasti myös rajakaupan tilannetta sekä länsirajalla että varsinkin Norjan rajalla. Rajanylitys oli vapaata molemmilla rajoilla syyskuun loppupuolella noin viikon ajan. Sitten palattiin jälleen käytäntöön, jonka mukaan työmatkalaisten lisäksi ns. rajayhteisön jäsenet voivat ylittää rajan. Onneksi Lapin mielipiteitä kuunneltiin aiempaa paremmin, koska rajayhteisöön otettiin mukaan kokonaiset kunnat rajan molemmin puolin. Edellinen linjaus, jonka mukaan rajayhteisöksi katsottiin rajojen pinnassa molemmin puolin rajaa kulkevien maanteiden välinen alue, on ainakin allekirjoittaneen mielestä suurin munaus, minkä viranomaiset ovat tämän koronapandemian aikana Suomessa tehneet.

Hallituksen siirtyminen lähemmäksi Lapista esitettyjä kantoja erityisesti Lappia koskevissa asioissa on tietenkin erinomainen asia. Hyvältä näyttävä kehitys voi kuitenkin loppua tylysti, jos koronaviruksen leviäminen alkaa kiihtyä, kuten juuri tällä hetkellä näyttää. Paljon puhuttu toinen aalto on ilmiselvästi meneillään. Tartunnat ovat lisääntyneet myös Lapissa ja meidän kaikkien on syytä palata viime kevään käytäntöihin välttämällä ylisuuria kokoontumisia, huolehtimalla käsien desinfioimisesta sekä myös nyt käyttämällä maskia julkisissa tiloissa ja tapahtumissa. Maskin käyttöön tottuu kyllä nopeasti, mutta totta kai siitä on vaivaa. Tämä kaikki vaivannäkö on kuitenkin tarpeellista, jotta koronavirus saadaan jälleen aisoihin ja yhteiskuntaa ei tarvitse sulkea samalla tavalla kuin keväällä. Mitä nopeammin me saamme Lapissa tartunnat loppumaan ja ilmentymisluvun lähelle nollaa, sitä helpommin voimme alkaa rakentamaan uutta tulevaisuutta ja varmistamaan sekä olemassa olevat työpaikat että luomaan mahdollisuudet uusille. Korona on kuitenkin keskuudessamme useita vuosia, rokote varmasti saadaan jo lähikuukausina kehitettyä ja terveydenhoitojärjestelmämme kriisikuukausina hioutunut ammattitaito pystyy hoitamaan ilmenevät uudet tartunnat entistä tehokkaammin. Samalla pystymme aloittamaan paljon puhutun jälleenrakentamisen samaan aikaan ja parempi tulevaisuus saa mahdollisuuden alkaa.

Timo Rautajoki

Siirry sisältöön