fbpx

Lapin kauppakamari, Lapin matkailuelinkeinon liitto ja Lapin liitto haluavat esittää vakavan huolensa valtioneuvoston neuvotteluihin uusiin koronarajoituksiin liittyen. On ymmärrettävää, että koronatilanteen pahentuminen ja uusi omikron muunnos herättävät huolta päätöksentekijöissä.

Matkailun talvisesonki on Lapissa käynnistynyt vilkkaasti. Lapissa on koko pandemian ajan kehitetty koronaturvallisia toimintatapoja, joita alueen matkailuyrittäjät säntillisesti noudattavat. Yritykset noudattavat myös aluehallintoviranomaisten tekemiä rajoitustoimenpiteitä.

Olemme huolissamme keskusteluista ottaa käyttöön nykyistä tiukempia maahantulon rajoitustoimenpiteitä muiden kuin Afrikan maiden osalta, joissa uusi omikron muunnos on levinnyt.

Jos valtioneuvosto päätyisi tiukentamaan matkustusrajoituksia, edellytämme että kaikki päätöksenteko perustuu tutkittuun faktatietoon. Maahan tulon rajoituksia, tai muitakaan rajoituksia, ei voi tehdä ”varmuuden vuoksi”. Nykyiset maahantulon rajoitukset, jotka edellyttävät todistusta joko rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta estävät jo tehokkaasti tartuntojen tulemisen Suomeen. On muistettava, että Lappiin saapuvat kansainväliset aikuiset matkailijat ovat käytännössä kaikki täyden rokotussarjan saaneita, joka pienentää tartuttamisriskejä olennaisesti.

Lisäksi edellytämme, että rajoitustoimissa luotetaan ensisijaisesti alueellisten viranomaisten päätöksentekokykyyn.

Laajat maahantulon rajoitukset estäisivät matkailuelinkeinon toteutumisen myös alueilla, joissa koronatilanne on edelleen pysynyt hyvänä. Esimerkiksi Lapin osalta rajoituksia on käytössä vain Rovaniemen ja Länsi-Pohjan alueilla.

Lapin matkailu on kärsinyt koronapandemiasta erityisen kovasti. Ulkomaisia matkailijoita ei ole ollut 1,5 vuoteen. Matkailun talvisesongin vilkas käynnistyminen on tuonut toiveikkuutta elinkeinon selviämisestä koronakurimuksesta. Tilanne on nyt täysin erilainen kuin viime talvena. Sesonki on käynnistynyt, asiakkaita on jo tullut ja ennen kaikkea henkilökunta on aloittanut työt. Jos matkailijoiden pääsyä Suomeen vaikeutetaan jää tulot tulematta, mutta kustannukset eivät enää jousta. Jos työntekijät jäävät ilman töitä tänäkin talvena ei alalla enää jatkossa tule olemaan työntekijöitä tarjolla.  Pyydämme, että elinkeino saa jatkaa toimintaansa ja työntekijät työntekoa tulevan talvikauden läpi.

Lapissa 1.12.2021

Liisa Ansala, toimitusjohtaja
Lapin kauppakamari

Nina Forsell, toiminnanjohtaja
Lapin matkailuelinkeinon liitto

Mika Riipi, maakuntajohtaja
Lapin liitto

Siirry sisältöön