fbpx

Valtiovarainministeriö on tehnyt esityksen valtion vuoden 2024 talousarviosta. Lapin kauppakamari nostaa esille kolme Lapin kannalta tärkeää huomiota.

Matkailussa esimerkiksi yöpymisissä ja kotimaan henkilökuljetuksissa käytetään 10% arvonlisäveroluokkaa. Eduskuntavaalien jälkeen hallitusohjelmaan on kirjattu alv:n nosto 14 %:iin osana valtion talouden sopeuttamistoimia. Matkailuyrityksissä on kauhulla odotettu talousarvioehdotusta, koska tuleva talvi ehdittiin jo myydä voimassa olevilla arvonlisäverokannoilla.

”On hienoa, että matkailua koskettavaa arvonlisäveroa ei vielä ole nostettu 14 prosenttiin. ALV-kantojen muutoksissa on oltava pitkäjänteisiä, ja korotukset on oltava tiedossa hyvissä ajoin. Tuleva talvikausi on ehditty jo myydä ja markkinoida alemmalla arvonlisäverolla, ja jos veroa olisi nyt nostettu, se olisi heikentänyt merkittävästi matkailuyritysten tulosta”, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

Toinen yrityksille tärkeä asia ovat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) panostukset. Näiden osalta esimerkiksi Business Finlandian myöntövaltuutta nostetaan 110 miljoonalla eurolla. Lappilaiset yritykset ovat toistaiseksi olleet huonoja hakemaan esimerkiksi tätä rahoitusta. Suomen kansallinen tavoite on nostaa TKI-panostukset 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tällä hetkellä Lapissa vastaava panostus on huomattavasti alle keskiarvon, 0,9 %.

”Lappiin on muodostumassa vahva TKI-toimijoiden tukiverkosto ja meillä on mahdollisuuksia kasvattaa innovaatiotoiminnan panostuksia esimerkiksi kiertotalouden saralla. Valtion panostukset innovaatiotoiminnan kasvattamiseen satavat myös lappilaisten yritysten laariin”, summaa kauppakamarin kansainvälisten asioiden asiantuntija Antti Eteläaho.

Kolmanneksi nostamme esille valtion panostukset liikenneinvestointeihin. Perusväyläpidon rahoitus on budjettiesityksessä laskemassa. Tämä on erityisen huolestuttavaa, koska voimakkaan kustannustason nousun vuoksi rahalla saadaan kuntoon paljon vähemmän kilometrejä kuin aiemmin. Väyläverkon kehittämishankkeista puolestaan ollaan budjettiesityksessä leikkaamassa ensi vuonna merkittävästi, noin 30 %.

”Aiempina vuosina käynnistettyjä hankkeita jatketaan, mutta nyt esitetty budjetti tarkoittaisi, että suunniteltuja uusia hankkeita siirtyy kauemmas tulevaisuuteen. Lapin elinkeinojen kannalta hyvin tärkeitä ovat esimerkiksi VT21 parantaminen, josta osa on jo mukana Väyläverkon investointiohjelmassa, sekä hallitusohjelmassakin luvattu Kolarin radan sähköistäminen” toteaa kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Hanna Baas.

Hallitusohjelmassa maakuntakenttien lentoliikenteelle on luvattu tarvittavaa tukea, mutta se ei näy vielä tässä budjetoinnissa. Lentoliikenteen jatkon varmistaminen Kemi-Tornion lentokentälle on ensiarvoisen tärkeää niin alueen teollisuudelle kuin matkailulle.

”Pohjoisen väyläinvestoinnit ja liikenteen palvelujen toimivuus ovat elinehtoja Lapin elinkeinoelämälle. Niitä tullaan pitämään vahvasti esillä yhteisessä vaikuttamistyössä”, jatkaa Baas.

Lisätiedot
Liisa Ansala
toimitusjohtaja
liisa.ansala@chamber.fi
0445777514

Kuva: Lapin materiaalipankki | Petri Teppo

Siirry sisältöön