fbpx

Lapin kauppakamarin mukaan koronavirukseen sairastuneiden ja altistuneiden ihmisten määrääminen karanteeniin ja eritykseen on syytä lopettaa. Meri-Lapin kunnissa vastaava päätös on jo tehty. Esitämme koronaeristyksistä luopumista myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Vastaava käytäntö on otettu käyttöön jo useilla alueilla, kuten HUS:n alueella Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa ja Vantaalla. Lisäksi karanteeniin määrääminen on lopetettu Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä ja Turussa. Koronaeristyksestä luopumisen taustalla on tartunnanjäljityksen ja eristykseen määräämiseen liittyvät viivästykset.

Karanteeneihin ja eritykseen määrääminen haittaavat kuitenkin tällä hetkellä töiden järjestelyä lappilaisissa yrityksissä. Haitta on kohtuuton kaikissa niissä tapauksissa, jossa koronaviruksen omikronmuunnos ei ole aiheuttanut sairastuneelle oireita, oireet ovat olleet vähäiset tai oireet ovat päättyneet nopeasti sairastumisen jälkeen.

“Koronaeristykseen määrääminen on johtanut siihen, että entuudestaan työvoimapulasta kärsivät työpaikat ovat entistä suuremmissa ongelmissa, kun työntekijöitä ei karanteenien vuoksi ole saatavissa”, toteaa kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

Karanteenin sijaan työnantajat voivat ottaa käyttöön esimiehen luvalla tapahtuvat sairaspoissaolot ja niiden pidentämisen vähintään viiteen vuorokauteen.

Koronarajoituksista luovuttava pikaisesti

Lisäksi Lapin kauppakamari edellyttää ruokaravintoloiden koronasulkujen välitöntä lakkauttamista. Ravintoloiden velvoite sulkeutua päivittäin kello 18 mennessä on epidemian hallinnan kannalta täysin ylimitoitettu toimenpide. THL:n riskiluokituksissa ruokaravintolat nähdään matalan riskin paikkoina, eikä perustetta ravintolarajoituksille ole.

Koronarajoituksissa tulisi siirtyä alueellisiin rajoituksiin niin, että myös ravintolarajoituksista päätetään alueellisesti, ei valtioneuvoston toimesta.

Lapin kauppakamarin on mukana ravintolayrittäjien #nytriittää -kampanjassa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Liisa Ansala
liisa.ansala@chamber.fi
p. 044-5777514

Siirry sisältöön