fbpx

Enontekiön lentokenttä kaipaa pikaisia toimia lentokentän kiitotien ja terminaali-infrastuktuurin peruskorjausten toteuttamiseen. Ilmoitus lentokentän sulku-uhasta tuli yllätyksenä, ja Lapin kauppakamari vetoaakin nyt Finaviaan, että tilannetta katsottaisiin rauhassa yhdessä elinkeinoelämän ja muiden toimijoiden kanssa. 

”Matkanjärjestäjät ovat ehtineet myydä ensi talvea jo nyt varsin hyvin kansainvälisille matkailijoille sillä ajatuksella, että Enontekiön lentokenttä on käytössä. Ensi talven tilanne on matkailun osalta muutenkin kriittinen, ja tästä puuttuu nyt kentän pitkäjänteinen suunnittelu,” sanoo Lapin kauppakamarin Matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Niina Pietikäinen. 

Finavia ilmoitti Enontekiön kentän peruskorjausinvestointien olevan arviolta 15 milj. euroa. Kuitenkin lentokentän kriittisen infran ylläpidon peruskorjaukseen tarvitaan arviolta kolmannes eli 5 milj. €, johon Lapin kauppakamari edellyttää myös saatavan tukea hallituksen Koronaviruksen jälkeisessä elvytystä koskevassa lisätalousarviossa. 

”Lentokentän tulevaisuudesta keskusteltaessa pitäisi ehdottomasti rauhoittaa ensi talvi, matkailun toimialalle ei tässä tilanteessa tarvita yhtään enempää vaikeuksia. Mikäli kenttä menee jouluksi kiinni, joutuisivat matkanjärjestäjät kuljettamaan matkailijat toisten kenttien kautta alueelle. Tämä lisää matkaketjujen rasittavuutta ja pahimmassa tapauksessa matkanjärjestäjät eivät edes taivu tähän logistiikkaan, jolloin matkailijat jäävät kokonaan saapumatta alueelle. Tämä olisi alueelle katastrofi, sillä Enontekiön kentän tuomat matkailun vuotuiset aluetalousvaikutukset Enontekiöllä ovat 4,5 milj. €, ” toteaa Pietikäinen. 

Tunturi-Lapin kentistä Kittilän kapasiteetti oli jo viime talvena äärirajoilla, ja koneiden lentoslotteja oli haasteellista saada. Matkailun tulevaisuuden näkymät ovat Lapissa valoisat Koronan jälkeisessäkin maailmassa, vaikka nyt ollaankin vaikeassa ylimenovaiheessa. 

”Lapin matkailu ja matkustaminen eivät lopu Koronaan. On täysin käsittämätön ratkaisu sulkea kenttä, kun tulevaisuus näyttää hyvältä,” sanoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki. 

Pietikäinen näkeekin mahdollisena sen, että tulevaisuudessa Enontekiön kenttä pystyisi purkamaan Kittilän kentälle kohdistuvia paineita lentojen suhteen. Lapin kauppakamari näkee Enontekiön kentällä paljon potentiaalia myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Lentokentän liikennettä tulisi kehittää sellaiseen suuntaan, että kentällä voidaan käyttää moderneja, vähäpäästöisiä koneita. Kenttä on tärkeä myös siitä näkökulmasta, että matkailijoita ei tarvitsisi kuljettaa alueelle kumipyörillä ympäri Tunturi-Lappia ja kriittisimmissä tapauksissa Ruotsista Kiirunan ja Norjasta Tromssan kautta. 

”Lapin ja käsivarren matkailun merkitys on tulevaisuudessa nousemassa, tämä viesti tulee suoraan ulkomaalaisilta matkanjärjestäjiltä. Lapin tuotteet on kuin tehty Koronan jälkeiseen elämään, jossa meillä on täällä tarjota tilaa, rauhaa ja ulkoilmaaktiviteetteja,” sanoo Pietikäinen. 

Lisätiedot:

Timo Rautajoki
toimitusjohtaja
Lapin kauppakamari
040 551 1289
timo.rautajoki@chamber.fi

Niina Pietikäinen
Matkailuvaliokunnan puheenjohtaja
Lapin kauppakamari
044 308 9876
niina@harriniva.fi

Siirry sisältöön