fbpx
Lapin kauppakamari viettää vuoden alussa 85-vuotsisyntymäpäiviään. On sanomattakin selvää, että toimintamme on muuttunut yhdistyksen perustamisajoista. Mutta yksi asia on edelleen keskeinen: koko maakunnan elinkeinoelämän etujen ajaminen.

Tammikuussa vuonna 1939 pidettiin Kemin kauppakamariyhdistyksen perustava kokous, jolloin jäseniksi liittyi 211 jäsentä. Kemin kauppakamarin toimintapiiriksi asetettiin koko Lapin lääni. Kemin kauppakamarista tuli myöhemmin Lapin kauppakamari.

Kun katsoo Kemin kauppakamarin vuosikirjaa vuodelta 1939–1940 tärkeimpien käsiteltävien asioiden listalta voi löytää tuttuja teemoja. Tuona aikana kauppakamari lausui mm. liikennemaksujen tarkastamisesta satamien osalta, Kemin kaupungin linja-autoliikenteestä ja metsänhakkuusopimuksia koskevasta lainsäädännöstä.

Osa ajankohtaisista teemoista voivat tuntua kaukaisilta tässä ajassa. Kauppakamari on antanut mm. lausunnon kuolleen henkilön verotuksesta ja puhelinoloista, koska puhelinyhteydet olivat heikot Pohjois-Suomessa. Vaikuttamistyötä tehtiin myös sen saralla, että vähittäisliikkeet yhtenäistäisivät sulkemisajakseen klo 17.

Edelleen ajankohtaisia teemoja on kuitenkin ajettu 85 vuotta sitten. Kemin kauppakamarin agendalla on ollut Pohjois-Suomen liikenne- ja vesivoimakysymykset.

Lapin kauppakamari historia sijoittuu näihin maisemiin. Näkymä Karihaaraan Poltimohaaran ylitse (1930-luku) | Kemin historiallinen museo.

Lapin kauppakamari nyt

Lapin kauppakamari tänään on jäsenyritysten ja -organisaatioiden etuja ajava edunvalvontajärjestö. Vuosien saatossa myös jäsenille tarjottavasta koulutustoiminnasta ja vientiasiakirjojen vahvistamisesta on tullut tärkeä osa toimintaa.

Vaikuttamistoiminnassa ajankohtaisia teemoja ovat edelleen liikennekysymykset, mutta tämän lisäksi teemme töitä mm. Lapin vihreän siirtymän realisoitumisen eteen, osaavan työvoiman saatavuuden sekä alueen kriisinkestävyyden eteen.

Meidät palkittiin viime vuonna Vuoden kauppakamarina. Se on ollut meille merkittävä tunnustus tehdystä työstämme ja myös merkki siitä, että toimintamme vaikuttavuus nähdään myös tämän maakunnan ulkopuolella. Mediassa olen saaneet myös tehtyä merkittäviä keskustelun avauksia Suomen vaihtoehtoisista viennin sekä tuonnin reiteistä ja koko pohjoisen alueen investoinneista ja investointipotentiaalista.

Lapin kauppakamarin henkilökunta juhaltunnelmissa ja palkittuna vuoden kauppakamarina.
Lapin kauppakamarin tiimi ottivat ilolla vastaan Vuoden kauppakamari -palkinnon vastaan kauppakamaripäivillä. Kuva: Elmo Eklund | Keskuskauppakamari

”Lappi on, maailmanpoliittisen myllerryksen takia, koko Suomen huoltovarmuuden ytimessä. Kauppakamaria perustettiin vuonna 1939 toisen maailmansodan kynnyksellä. Vaikka Suomi ei ole sodassa, näen aikajanalla yhtenäisyyden kriisinkestävyyden ja huoltovarmuuden teemoissa. Lappi on portti lännen naapureihin ja Nato-maihin. Olemme myös edelleen vahvasti jäsentemme verkosto. Toimintaamme määrittävät jäsenemme, joita oli vuoden viimeiseen päivään mennessä kertynyt jo 550. Kauppakamarin luottamuselimissä toimii yli 110 yritysten edustajaa”, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

“Pitkä historia tuo kauppakamarille vakaan pohjan ja taustan, jolta jatkamme kehittymistä yritysten yhteisönä myös tulevaisuudessa”, Ansala jatkaa.

Koko vuotemme on tiivistetty oheiseen vuosikirjaan ja voimme jälleen ilolla todeta: toimintamme on kasvanut ja kehittynyt monella mittarilla mitattuna.

Siirry sisältöön