fbpx

Kun vuosi sitten edellisen kerran kirjoitin joulutervehdystä tähän Lapin kauppakamarin jäsenkirjeeseen, ja toivotin sen lopussa menestystä uuteen vuoteen 2020, minulla ei ollut harmainta aavistustakaan siitä, mitä nyt vuorostaan loppuaan lähenevä vuosi toisi tullessaan. 

Kaikki muuttui 13.3., kun talvisodan päättymisen 80-vuotispäivän uutisten rinnalle nousi Suomen hallituksen arvio seuraavalla viikolla koronaviruksen vuoksi voimaan tulevista poikkeusmääräyksistä. Kun viikko sitten vaihtui ja valtuuslait tulivat aikanaan voimaan, niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, mielessä oli ensimmäisenä suuri hämmennys, mihin kaikki ihmiset hävisivät edellisenä viikkona vilkkailta Rovaniemen kaduilta.

Nyt valmistautuessamme historian ensimmäiseen koronajouluun, olemme varmasti edelleen hämmentyneitä tilanteesta, vaikka virukseen ja sen aiheuttamiin muutoksiin ja jatkuvasti muuttuviin määräyksiin onkin jo vuoden aikana totuttu. Maailma näytti jo alkukesällä alkavan avautua. Rajoituksia vähennettiin ja ihmiset alkoivat liikkua. Syksyllä kaikki oli jälleen toisin – koronan toinen aalto oli tulossa. Nyt joulun alla näyttää siltä, että koko Lappi alkaa olla jälleen perusvaiheessa. Kiihtyminen Meri-Lapissakin on selvästi rauhoittunut, mutta etelässä ja naapurissamme Ruotsin Norrbottenissa ja Murmanskin alueella tartuntaluvut ovat erittäin huolestuttavat. Siksi Lapissakin joudutaan rajoittamaan kokoontumisia ja matkailukeskusten perinteisiä joulunviettotoimia. Norjakin on taas vaihteeksi laittanut Lapin vastaisen rajansa kiinni.

Kuluvan vuoden aikana yrityksille on tehty paljon kyselyjä sekä alueittain että myös kohdistettuna erityisesti matkailuun liittyville toimialoille. Niiden kertoma viesti on Lapin osalta varsin korutonta. Matkailutoimiala on kärsinyt valtavasti hallituksen päättämistä rajoituksista ja myös koronaviruksen suorasta vaikutuksesta matkailuhalukkuuteen kaikkialla Euroopassa. Suomen hallitus on epäonnistunut yrityksissään päättää niistä ehdoista ja määräyksistä, joiden mukaan Suomeen ja Lappiin voitaisiin matkustaa ulkomailta. Testaus- ja karanteenisuunnitelmat ovat olleet suurin ongelma. Lappi on nyt jouluna suljettu ulkomaisilta matkailijoilta ja muusta Euroopasta poiketen Suomi jatkaa kaiken vapaa-ajan matkustamisen kieltäviä Schengen-alueen sisärajatarkastuksia 12.1.2021 ja hyvin mahdollisesti sitä loppiaisen jälkeen jatketaan helmikuun 2021 loppuun asti. Uusi rajanylityksiä koskeva tartuntalainlakiesitys saataneen eduskuntaan aikaisintaan helmikuun puolenvälin tienoilla. Lausuntokierrokselta esitys palannee maaliskuun alkupuolella ja valiokuntakäsittelyn se läpäissee viimeistään maaliskuun loppupuolella, ja eduskunnan hyväksymisen jälkeen se tullee voimaan huhtikuussa ennen 18.4.2021 pidettäviä kuntavaaleja. Toivottavasti näin hidas ennuste ei toteudu, sillä se aiheuttaisi ongelmia jopa ensi vuoden joulumatkailuun, koska sopimukset pitäisi tehdä maaliskuun loppuun mennessä. 

Matkailu on tärkeä osa Lapin elinkeinoelämää, vaikka sen osuus alueen bkt:stä on pienehkö muihin toimialoihin verrattuna. Sen aluetaloudellinen merkitys on kuitenkin erittäin suuri pohjoisen kunnissa ja matkailukeskuksissa, ja sen vaikutukset heijastuvat kaikille toimialoille. Kyselyistä saatujen tulosten perusteella konkurssien uhka ja työttömyyden raju kasvu on tarkkaan arvioitu, mutta näin joulun alla ne luvut kannattaa siirtää ensi vuoden murheiksi ja meidän kaikkien pitäisi suuren synkkyyden ja koronatartunnan uhkan aikana etsiä valoa sekä siihen liittyvää toivoa paremmasta tulevaisuudesta. 

Lapin yritysten näkymät ovat olleet melkein koko vuoden kaksijakoiset. Teollisuuden monet toimialat ovat jopa kasvattaneet tuotantoaan, vaikka vientiteollisuus on edelleenkin vajaat 10% jäljessä ns. normaalia aikaa. YT-neuvotteluja on käyty ja niitä on edelleen meneillään ja työpaikkojen menettämisuhka on olemassa. Kaivosteollisuudessa menee hyvin, kaupan eräät toimialat ovat tehneet parempaa tulosta kuin viime vuonna. Moni on rakentamassa tai remontoimassa omia asuntojaan tai vapaa-ajan asuntoja. Kuljetukset ovat pyörineet yli rajojen lähes normaaliin tapaan, EU:n komission määräysten mukaisesti.

Joulu 2020 on erilainen joulu. Erilainen myös siksi, että nyt on harvinaisen paljon parempaa näkyvissä kuin monena ns. normaalina jouluna. Koronarokotetta odotetaan Suomeenkin jo aivan lähipäivinä tai ainakin lähiviikkoina. Sen kautta matkailun umpikujakin on avautumassa hitaasti, mutta kuitenkin varmasti. Tätä kirjoitettaessa median otsikoissa Lapissa on suurilla kirjaimilla uutinen Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan 1,5 miljardin euron investointihankkeen saamasta ympäristöluvasta. Yrityksen lopullinen rakentamispäätös saadaan alkuvuodesta. Samalla realisoituvat myös monien kymmenien miljoonien liikenneinfrahankkeet Meri-Lapissa. Myös kaivosteollisuuden investoinneissa on uutta kerrottavaa. Sakatin kaivoshankkeen YVA-hankemus julkistettiin pari päivää sitten. Siihen kannattaa tutustua, koska siinä kerrotaan hankkeen laajuudesta tarkemmin ja ennen kaikkea siitä, miten se saadaan toimimaan kestävästi ja vastuullisesti Natura 2000- aluetta kunnioittaen. Hallitus on päättänyt kustannustuen toisesta vaiheesta ja se tulee yritysten hakuun juuri nyt joulun alla. Erityisesti Lapin matkailun huomioon ottava kustannustuen kolmas vaihe on tulossa maaliskuuhun mennessä, ja sen avulla voidaan toivottavasti konkurssien uhkaa vähentää ja myös lieventää Lapin työttömyyden kasvua. Siinä tärkeimmät valonpilkahdukset.

Näin vuoden lopulla on myös syytä kiittää paitsi omaa henkilökuntaa, myös eri tahoja yhteistyöstä vaikeissa olosuhteissa. Kauppakamarin hallitus ja valiokunnat ovat kokoontuneet etänä ja hybridinä kymmeniä kertoja vuoden aikana. Varsinkin matkailuvaliokunta ja sen kaikki jäsenet ovat tehneet uskomattoman paljon ja uskomattoman upeaa työtä omien yritystensä tai organisaatioiden suurista ongelmista huolimatta. Yhteistyössä ovat olleet kaikki mukana, viranomaiset, Lapin kansanedustajat, yritykset, yrittäjät ja työntekijät mukaan luettuna palvelualojen ammattiliitto PAM, jonka tuki sekä aluetasolla että valtakunnallisesti Suomen hallitukseen päin on ollut tärkeää. Kiitos myös Suomen hallitukselle ja ministereille siitä, että olette kuunnelleet meitä ja ottaneet viestimme vastaan. Toivottavasti ne vievät ajan mittaan koko Suomen parempaan tulevaisuuteen. Lopuksi suuri kiitos kaikille Lapin kauppakamarin jäsenyrityksille siitä, että olette pystyneet mukautumaan koronapandemian aiheuttamiin muutoksiin kauppakamarin palveluissa.

Toivotan kaikille kauppakamarin jäsenyrityksille ja niiden työntekijöille sekä kaikille yhteistyökumppaneille Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä parempia aikoja mukanaan tuovaa Hyvää Uutta Vuotta 2021.

Timo Rautajoki

Siirry sisältöön