Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta yksi merkittävä tukipilari. Hyvinvointiyhteiskunnan tunnistaa muun muassa siitä, että hoitoa tarvitseva saa tarvitsemansa.
Sotekustannuksista puhuttaessa käsitellään koko Suomen tasolla yli 20 miljardin kokonaisuutta. Ei ole aivan sama, miten tuo raha suomalaisten hyväksi käytetään. Huoltosuhteen heikkeneminen luo kasvavasta kustannustaakasta raskaan kannettavan yhtä harvenevalle Suomen työikäiselle väestölle.
Käytettävällä rahapotilla on mahdollista saada aikaan myös merkittävää aluetaloudellista hyvää, tukea elinkeinoelämän kasvua, työllisyyttä ja osaamista. Konkreettisia keinoja tähän ovat monituottajamallin laaja käyttöönotto, palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetti. Hyvinvointialueen rakentamisessa, johon uudet päättäjät pääsevät käsiksi, tullaan tekemään tärkeitä ratkaisuja yritysten rooliin liittyen.
Yritysten näkökulmasta hyvinvointialuevaaleilla ja vaalin tuloksella on merkitystä. Äänestämällä päätöksentekijöitä, joilla on rohkeasti kykyä uudistaa palveluiden toimintamalleja ja ottaa elinkeinoelämä mukaan hyvinvointialueen rakentamiseen, tuet parhaiten maakunnan positiivista kehittymistä. Hyvinvointialueen menestys on kiinni myös sen kyvystä tehdä soteen digiloikka.
Hyvinvointialueet saavat ratkaistavakseen myös viheliäisiä ongelmia. Näitä on esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuuden ongelmat. Lapin kauppakamari tarjoaa yhdeksi monista vastauksista kansainvälisten osaajien rekrytoinnin.
Aluevaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 23.1.2022. Jos et ole vielä käyttänyt ääntäsi, niin kehotan – käytä se.
Liisa Ansala
Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja
Katso myös kauppakamareiden aluevaaliteesit: Näin sote-uudistus onnistuu