fbpx

Lapin kauppakamarin digitalisaatiovaliokunta käsitteli maanantaina 28.3. kokouksessaan varautumista, hybridivaikuttamista ja kyberuhkia. Aihe on Venäjän käynnistämän sodan vuoksi erittäin ajankohtainen.  

Yrityksen toiminta voi pahimmillaan pysähtyä odottamattomien häiriötilanteiden takia, jos yllätyksiin ei ole varauduttu.

Panu Vesterinen Helsingin seudun kauppakamarista ja Huoltovarmuuskeskuksen LUJAT -hankkeesta listasi, että häiriötilanteet voivat vaikuttaa esimerkiksi sähköverkkoon, vesihuoltoon, maksuliikenteeseen, polttoaineen jakeluun, logistiikkaan tai tietoverkkoihin. Jatkuvuussuunnittelun arkipäiväistäminen on oleellista, yrityksessä olisi hyvä käydä säännöllistä keskustelua häiriötilanteisiin varautumisesta.  

Cyberturva yksikön johtaja Toni Vartiainen Telia Cygatelta kävi läpi tilannekatsauksen hybridivaikuttamiseen ja tietoturvauhkiin. Tietoturvallisuus koostuu sekä teknisestä tietoturvasta että tavoista toimia, huomionarvoista on se, että usein ihmiset ja asenteet ovat tietoturvan heikoin lenkki. Palveluiden ja datan sijainnilla on merkitystä.

Yritysten varautumistaso Suomessa vaihtelee todella paljon. Isommissa yrityksissä suunnitelmat voivat olla hyvällä tasolla, mutta monella pienemmällä yrityksellä on asioita ei ole pohdittu etukäteen. 

Lapin kauppakamarin digitalisaatiovaliokunta päätti koota yhteen käytössä olevaa tietoa, ja laatia niiden pohjalta Lapin erityispiirteet huomioiva ohjeistus yrityksille. Lisäksi 29.4. järjestettävä Kamarikahavit tuo jäsenistölle tietoa aihepiiristä.  

Hyödyllisiä linkkejä aihepiiristä: 

Tulevia tilaisuuksia:  

***

Valiokunnat ovat kauppakamarien vaikuttamistyön ytimessä. Lapin kauppakamarilla on seitsemän valiokuntaa, joissa käsitellään kunkin toimialan kannalta tärkeimpiä kehittämisteemoja ja linjataan yhteistä vaikuttamistyötä. 

Siirry sisältöön