fbpx

Harjoittelijan palkkaamisen voi nähdä osana tulevaisuuteen orientoitumista. Tuoreet ja uudenlaiset näkemykset auttavat kehittymään sekä uudistamaan kauppakamarin toimintaa. Syksyllä 2023 meidän toimintaamme oli kirittämässä korkeakouluharjoittelija Jesse.

Kolmannen vuoden johtamisen ja hallintotieteiden opiskelija Jesse Häyhä, 25, tuli Lapin kauppakamarille harjoitteluun elokuussa 2023. Ennen harjoittelua Jesse oli toiminut opintojen ohessa mm. Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtajana.

Kipinä hakea Lapin kauppakamarille harjoitteluun syntyi, kun Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala oli puhumassa vuoden 2023 Hallintotieteilijäpäivillä Lapin yliopistolla. Liisan puheen päätteeksi Jesse nappasi Liisaa hihasta kiinni ja otti puheeksi harmituksensa siitä, että hallintopuolen osaamista ei aina tunnisteta lappilaisissa yrityksissä. Keskustelun päätteeksi Liisa ehdotti, että Jesse hakisi meille harjoitteluun ensi syksyksi.

Ennen harjoittelun alkamista Jesse ei suoraan sanottuna tiennyt, mitä kauppakamarin tekemä työ on ja mitä odottaa ylipäätänsä harjoittelulta. Odotusarvona oli, että työ pitäisi sisällään jonkinlaista toimistotyötä, tapaamisia ja edunvalvontatyön seuraamista. Harjoittelun aikana odotukset kuitenkin täyttyivät ja ylittyivät.

”Pääsin näkemään myös Rovaniemen ulkopuolelta katsottuna, mitä kauppakamaritoiminta on. Kohtaamiset ja tapaamiset osoittivat, että Lapin kauppakamari on arvostettu ja tunnustettu toimija, niin omassa maakunnassaan kuin sen ulkopuolella”, Jesse summaa harjoittelukokemustaan.

Excelin näpyttelyä ja vastuullisuusohjelman muotoilua

Lapin kauppakamarin harjoittelijoille annetaan melko vapaat kädet harjoittelun aikana tehtävien projektien osalta riippuen hakijan omista kiinnostuksen kohteista. Harjoitteluun toki kuuluu myös paljon perustoimintaamme liittyviä työtehtäviä, kuten sähköpostilistojen ja laskutustietojen päivittämistä ja käännöstehtäviä sekä ajankohtaisten elinkeinoelämän lukujen etsimistä.

Jessen harjoittelun aikana edistettäviä projekteja ovat olleet yritysten harjoitteluohjeistuksen työstäminen, naisjohtajaverkoston hyväntekeväisyystempaus, kauppakamarin oman vastuullisuusohjelman muotoilu ja Tromssan suunnittelupäivien toteuttaminen.

Näistä työtehtävistä Jesse piti erityisen mieluisana harjoittelijoiden ja korkeakouluopiskelijoiden ohjeistuksen koostamista yrityksille. Erityisesti silmiä avartavaa hänelle oli huomata, millaisena (toisinaan melko sekavana vyyhtinä) eri oppilaitosten harjoittelukäytännöt ja rekrytointialustat näyttäytyvät elinkeinoelämälle. Jesse näkee, että alueella olevien opiskelijoiden parempi hyödyntäminen yritysten tarpeisiin toisi paljon hyviä tulevaisuuden mahdollisuuksia niin yrityksille kuin opiskelijoille.

Haastavinta harjoittelun aikana on ollut omien heikkouksien kohtaaminen.

”Toimistoympäristössä ja excelin ääressä oleminen ei ole kenties parasta osaamistani”, Jesse toteaa.

Harjoittelun aikana excelin ”näpyttelykin” alkoi lopulta sujua ja toimistotyökään ei tuntunut enää niin haastavalta.

Elinkeinoelämän edunvalvonnasta opiskelijoiden valtakunnalliseen edunvalvontaan

Opiskelijan silmin kauppakamaritoiminnassa Jesse kiinnitti erityisesti huomiota siihen, että kauppakamarien toiminta tulisi tehdä nuorille näkyvämmäksi, jotta kauppakamaritoiminnalla olisi jatkajia. Tässä tehtävässä onnistuminen vaatii ajan hermolla pysymistä ja toiminnan tekemistä saavutettavammaksi ennen kaikkea nuorille. Jesse näkee, että kauppakamarilla on paikkansa valtakunnallisena vaikuttajana: päättäjät tarvitsevat kauppakamareita luotettavan tiedon tuottamiseen.

Harjoittelun loppuvaiheessa Jesse pakkaili jo muuttolaatikoita, sillä hän siirtyi vuoden alusta töihin Suomen Ylioppilaskuntien Liiton hallitukseen. Tehtävän vastaanottaminen tarkoitti tietysti Helsinkiin muuttoa. Jessen haaveissa on saada opinnot päätökseen, mutta kandin viimeistely voi olla haastava SYL:n toiminnan kanssa.

Lopuksi kysyimme Jesseltä, kenelle hän voisi tulevaisuudessa suositella harjoittelua Lapin kauppakamarissa. Vajaan viiden kuukauden harjoittelukokemuksen perusteella Jesse suosittelee harjoittelua kaikille opiskelijoille oppiaineesta riippumatta. Esimerkiksi generatiivisten koulutusohjelmien tai oikeustieteen opiskelijat voisivat sopia harjoittelijoiksi. Pääasia on, että harjoittelijalla on omia visioita ja rohkeutta uppoutua sidosryhmätyöskentelyyn.

”Lapin kauppakamari organisaationa on aikaansa edellä. Teillä on tosi hyvä porukka ja tosi hyvä työntekemisen meininki. Työyhteisö on moderni ja siellä pidetään arvossa itsensä johtamista ja tiimityötä”, Jesse toteaa haastattelun lopuksi.

Opas yrityksille onnistuneeseen harjoitteluun

Lue tästä yrityksille suunnatusta oppaasta, miten voit kasvattaa onnistuneesti yrityksesi potentiaalia palkkaamalla harjoittelijoita.

 

Siirry sisältöön