fbpx

Tänään aamupäivällä kokoontunut Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunta on erittäin turhautunut Suomen hallituksen kyvyttömyyteen saada aikaan uutta matkustusrajoitusesitystä ennen 23.11. tapahtuvaa Schengen-alueen sisäisen matkustamisen avautumista. Viimeisimpien tietojen mukaan uutta lakia ei ehditä enää saada valmiiksi ennen edellä mainittua päivämäärää. 

Eilen 5.11. tuli kuluneeksi kuukausi, kun ministerit Mikä Lintilä ja Ville Skinnari vierailivat Levillä keskustelemassa Lapin matkailualan toimijoiden kanssa alan tilanteesta. Tuolloin keskusteluissa oli havaittavissa pieni valonpilkahdus ja lupaus siitä, että matkustusrajoitusten toimialalle aiheuttama sekava tilanne saataisiin pikaisella aikataululla ratkaistua. Päätöstä tai edes siihen liittyvää uutta esitystä ei ole saatu aikaan ja nyt näyttää, että eduskunta pääsee päättämään uuden lain hyväksymisestä vasta helmikuussa joululomien jälkeen. Näin Suomi noudattaa nyt voimassaolevaa lakia Schengen-alueen sisäisen matkustamisen avauduttua. Tämä tilanne mahdollistaisi ulkomaisten matkailijoiden tulon Euroopasta ilman testejä ja karanteeneja siihen saakka, kun uusi laki viimein saataisiin voimaan.

– Olemme ajautumassa tilanteeseen, joka ei ole missään tapauksessa hyvä, vaan sekoittaa tilannetta entisestään. Olemme tietoisia pandemiatilanteen huononemisesta Keski-Euroopassa lähtömaissa, ja se vaikuttaa matkustushalukkuuteen, mutta tämän hetken tilanteesta huolimatta Lapin matkailuelinkeino vaatii edelleen nopeasti selkeitä ja ymmärrettäviä päätöksiä, joiden pohjalta tulevia kuukausia pystyttäisiin edes jotenkin suunnittelemaan tai edes sitä, mitä tapahtuu 23.11. jälkeen, sanoo Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Niina Pietikäinen.

Matkailuvaliokunnan kokouksessa käydyn keskustelun perustella ensi tammikuusta on tulossa Lapissa erittäin huono. Joulunajan varaustilanne näyttää huomattavasti paremmalta, mutta tammikuusta kotimaan hiihtolomakauden alkuun saakka joudutaan monia majoituspalveluja todennäköisesti ainakin väliaikaisesti sulkemaan. 

– Ulkomaisten matkailijoiden tuleminen ei merkitse sitä, etteivätkö Lapin matkailuyritykset noudattaisi kaikkia tarpeellisia koronaviruksen torjuntaan liittyviä määräyksiä, vaan niihin panostettaisiin siinä tilanteessa entistä enemmän, vakuuttaa Pietikäinen.

Näillä näkymin matkustamisen tilapäinen vapautuminen vanhan lain mukaan voisi helpottaa tilannetta. Kauppakamarin saamien tietojen mukaan Suomi on pohtimassa juridisia mahdollisuuksia poiketa tehdystä Schengen-alueen päätöksestä ja jatkaa nykyisiä ns. siirtymäajan matkustusrajoituksia uuden lain voimaantuloon saakka.

– Tässä vaikeassa tilanteessa tällainen päätös ja jopa sen esittäminen EU:lle aiheuttaa katastrofin koko Lapin matkailun talvikaudelle. Se estää myös Finnairia laajentamasta ulkomaanlentojaan Eurooppaan ja vaarantaa myös lopputalven Lapin lennot, sanoo Niina Pietikäinen.


Lisätiedot:

Niina Pietikäinen 
Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunnan puheenjohtaja 
044 308 9876, niina@harriniva.fi

Siirry sisältöön