fbpx

Tänään aamupäivällä kokoontuneen Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunnan mukaan Suomen hallituksen hidas päätöksenteko, sekä siitä johtuvat epäselvät toimintaohjeet ja tulkinnat vaikeuttavat entisestään Lapin matkailuyritysten valmistautumista tulevaan talvikauteen.

Matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Niina Pietikäinen ihmettelee sitä, ettei viime viikon maanantain ministeritapaamisessa matkailulle luvattuja päätöksiä ole vieläkään saatu.
– Ne on saatava välittömästi, jotta voimme tiedottaa niistä asiakkaillemme. Peruutuksia tulee päivittäin ja matkojen toteutuminen siirtyy yhä kauemmas tulevaisuuteen. Selkosuomeksi sanottuna, karanteenipäätökset pitää purkaa jo tänään, jotta kauppa saadaan auki, sanoo Pietikäinen. Karanteeni pois ja nopeasti, se torppaa kaiken myynnin tekemisen. Onko testejä yksi vai kaksi, se ei ole kriittinen asia, Pietikäinen jatkaa.
– Meidän mielestämme yksi testaus riittäisi, mutta myös kahden testin kanssa voidaan elää, varsinkin, jos pikatestien käyttö on mahdollista. Myös lasten testaukseen ikäraja on määriteltävä, koska asiakkaat kysyvät sitä jatkuvasti. Mielestämme tuon ikärajan tulee olla 12-15 vuotta, toteaa Niina Pietikäinen.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki ihmettelee hallituksen ja viranomaisten päätöksenteon takkuamista.
– Nyt alkaa jo vaikuttaa siltä, että tätä prosessia ei johda kukaan, ja tästä on tullut itse itseään ruokkivaa keskinäistä kinastelua. Lapin matkailuyritysten vaihtoehdot vähenevät päivä päivältä. Jos selkeää uutta mallia eikä selkeitä toimintaohjeita ala kuulua, alkavat synkät konkurssi- ja työttömyysennusteet vääjäämättä toteutua ja nopeammin kuin osataan odottaa, sanoo Rautajoki

Lapin matkailu on vaivalloisen päätöksenteon vuoksi menettämässä myös markkinaosuuksia Ruotsin Lapille, joka käyttää markkinoinnissaan hyväksi Suomen epäröintiä.
– Ruotsi kiinnostaa ja sinne lisätään koko ajan lentoja. Meillä nykytilanteessa on charterit käytännössä peruttu. Asiakkaiden mukaan myös Finnair on perumassa mm joulun vuoroja kannattamattomina. Nykyiset suunnitelmat talvikauden lennoiksi ovat erittäin huonot eli koko Lapin matkailun liiketoiminnan perusedellytykset ovat nopeasti romahtamassa. Matkanjärjestäjien lisäksi yksittäiset asiakkaat alkavat seuraavaksi perua matkojaan, Pietikäinen toteaa.

Lisätiedot:

Timo Rautajoki
toimitusjohtaja
Lapin kauppakamari
040 551 1289
timo.rautajoki@chamber.fi

Niina Pietikäinen
Matkailuvaliokunnan puheenjohtaja
Lapin kauppakamari
044 308 9876
niina@harriniva.fi

Siirry sisältöön